Uusi lukuvuosi alkaa, korona jatkuu

Uusi lukuvuosi on alkanut ja tuonut mukanaan paljon uutta, muun muassa uudenlaisia koronajärjestelyjä. Koronan vuoksi kesäviikot alkoivat tavallista myöhemmin ja aikatauluja jouduttiin muuttamaan, jotta uusi vuosikurssi Zetat ehtisi käymään läpi kaiken tarpeellisen. Aikatalujuen muokkaamisen lisäksi korona toi myös jatkuvan käsienpesun, tavaroiden lainaamiskiellon ja terveydentilan tarkkailun. Muiden linjojen opiskelijoista ohjeistettiin pysymään kaukana ja turhat vierailut Kivitalossa kiellettiin. Tämä tarkoitti myös sitä, että ensimmäistä kertaa Päivölän historiassa matematiikkalinjan vanhat opiskelijat karkotettiin Päivölästä. Jotkut entiset matematiikkalinjalaiset pääsevät kuitenkin Päivölään opettamaan, minkä ansiosta pystyimme jatkamaan ohjelmoinnin opiskelua vanhojen johdolla ja saimme Olli Järviniemen kilpailumatematiikan opettajaksemme.

Syyslukukausi alkoi samaan aikaan kuin aina ennenkin ja pääsimme viettämään perinteisen tiimipäivän, jolloin vanhempi ja nuorempi vuosikurssi tutstuivat toisiinsa erilaisten hauskojen kilpailujen parissa. Saimme esimerkiksi syventyä mahdollisimman korkeiden paperitornien rakentamiseen, joista korkein oli arviolta lähes kolme metriä korkea. Yhteistyö ryhmissä sujui mainiosti.

photo6010066880141832667.jpg
Voittajatiimi sai jakaa laatikon täynnä karkkeja, sipsejä ja muuta naposteltavaa.

Voittajatiimi sai jakaa laatikon täynnä karkkeja, sipsejä ja muuta naposteltavaa.

Kuluneen syksyn huippuhetkiin kuuluu ehdottomasti myös yhteisen karkkitilauksen saapuminen. Tänä vuonna lasti painoi jopa 114 kilogrammaa ja maksoi huikeat 550 euroa.

Lisäksi jokaiseen syksyyn kuuluu vanhemman vuosikurssin ylioppilaskirjoitukset sekä asiaankuuluvat poppiaamut. Syksyn kiidettyä hurjaa vauhtia tänään onkin jo ylioppilaskirjoitusten viimeinen koepäivä. Tuumat ovat jaksaneet kirjoitusten kanssa ahkerasti, ja vaikka opiskelu tai oppiminen ei lopukaan tähän, rentoutuminen on ansaittua ja suotavaa.

Matematiikkalinjan koronakevät

Poikkeusolosuhteista huolimatta matematiikkalinjalaisten opiskelut ovat edenneet mallikkaasti. Vaikka kevään ylioppilaskirjoitusaikataulua kiihdytettiin, kirjoitukset sujuivat matematiikkalinjalaisilta erittäin hyvin. Kirjoitusten päätyttyä opiskelijat palasivat koteihinsa ja jatkoivat opintoja sekä työharjoittelua etänä.

Tänäkin vuonna vanhemman vuosikurssin opiskelijat sekä muutama nuoremman vuosikurssin edustaja tekivät tutkielman Tutki, Kokeile, Kehitä -kilpailuun. Tutkielmat lähetettiin kisaan jo helmikuun alussa. Koronan vuoksi finaalin haastattelut järjestettiin videoyhteyden välityksellä. Huhtikuussa järjestettyyn finaaliin pääsi matematiikkalinjalta kaksi työtä: Marina Rogulinan “Lääkeinhalaattorien virheellinen käyttö ja sen ehkäisemiseen suunniteltu tietokonesovellus” sekä Ella Puustellin “Harrastukset ja itsetunto”. Molemmat työt palkittiin tunnustuspalkinnolla, ja lisäksi Marinan työ sai Keksintösäätiön erikoispalkinnon sekä yleisöäänestyksen palkinnon.

Sattuneista syistä lakkiaisia tai potkiaisia ei voitu viettää, mutta Karaatit saivat kuitenkin toukokuussa ulkona turvavälein pidetyt pienet päättäjäiset. Ella Puustelli oli ylioppilastutkintolautakunnan mukaan kevään 2020 nuorin ylioppilas. 

Onnea uusille ylioppilaille!

Onnea uusille ylioppilaille!

Opiskelut ovat tältä lukuvuodelta miltei ohi ja jatkuvat taas kesäviikoilla pienin erityisjärjestelyin. Mukavaa ja turvallista kesää kaikille!

CERN-matkakertomus

Päivölästä, Maunulasta ja Oulunkylästä lähti yhteensä 21 opiskelijaa opintomatkalle, päämääränään hiukkasfysiikan tutkimuslaitos CERN. Matkan ensimmäisenä päivänä kävimme kävelyllä Geneven vanhassa kaupungissa.

Geneveen tutustuminen.

Geneveen tutustuminen.

Varsinainen ohjelma alkoi maanantaina. Olimme hiukkasen ehtineet jo perehtyä tutkimuskeskukseen ennen matkaa, mutta ensimmäisen vierailukohteen näkeminen yllätti silti. Näkemämme Synchro Cyclotron, joka on CERNin ensimmäinen hiukkaskiihdytin, ei ole enää käytössä. Vanhaan kiihdyttimeen heijastettiin videotykillä filmi, jossa kerrottiin sen toiminnasta sekä CERNin historiasta.

Seuraavaksi luennoilla käsiteltiin mm. modernin fysiikan ratkaisemattomia ongelmia sekä hiukkasilmaisimia. Luentojen jälkeen oli aika suunnata CMS-hiukkasilmaisimelle. CERNin suurin hiukkaskiihdytin on nimeltään LHC (Large Hadron Collider), joka on 27 km mittainen ympyrä Ranskan ja Sveitsin rajalla, noin 100 m maan alla. Sen varrella on neljä koeasemaa (CMS, Atlas, LHCb ja Alice), joissa varsinaiset törmäykset tapahtuvat.

63C0C018-6382-40AD-8C8D-C06D9ADB83BA.jpeg

Tiistaina pääsimme itse rakentamaan. S’Cool Labissa kokosimme sumukammiot, joissa pystyi näkemään hiukkassäteilyn jälkiä. 

Päivän luentojen aiheina oli Cloud-koe eli ilmakehän tutkimus CERNissä sekä teoreettinen hiukkasfysiikka. Meille opetettiin kosmisen säteilyn vaikutuksesta ilmastoon (ei vaikutusta) sekä kvanttikenttäteorian laskemista (monimutkaista). Lisäksi kurkistimme  metallintuoksuiseen konepajaan, jossa valmistetaan laitteiden haastavimmat osat. Ohjelman jälkeen kävimme Globessa, jossa on pieni näyttely CERNistä.

851C8F04-1A67-45E8-8491-7F035772AE73.jpeg

Matkan viimeisenä päivänä tutustuimme Antimateriatehtaaseen ja datakeskukseen. Törmäyksistä kerätystä tiedosta suodatetaan pois iso osa, mutta dataa kertyy silti ällistyttäviä määriä, yhden päivän aikana jopa 200 teratavua. Tämä määrä dataa vastaa lähes kolmea miljoonaa CD-levyä, jotka yhteensä painaisivat keskiverto sinivalaan verran. Opimme myös, että World Wide Web on kehitetty CERNissä.

Elena, antiprotoni-hidastin

Elena, antiprotoni-hidastin

Koko porukka antimateriatehtaan ulkopuolella.

Koko porukka antimateriatehtaan ulkopuolella.